Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αναγνώριση δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών ανα την Ευρώπη

Ολλανδία - Κάτω χώρες H Πρώτη χώρα που έδωσε πλήρη δικαιώματα γάμου για όλα τα ζευγάρια χωρίς καμιά διάκριση, με ισχύ από 1η Απριλίου 2001. Η βασίλισσα Beatrix υπέγραψε στις 21 Δεκ. 2000 τους δυο νόμους 26672 (γάμος) και 26673 (υιοθεσία), που δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιαν. 2001 (Staatsblad 2001, nr. 9 and 10). Ενας τρίτος νόμος (bill 26862) για τις περιπτώσεις όπου μόνο μια από τις συντρόφους έχει Ολλανδική υπηκοότητα ή κατοικία επικυρώθηκε, δημοσιεύτηκε και ισχύει τις ίδιες ημερομηνίες (Staatsblad 2001, nr. 11). Τέλος ο Ν.27256 ρυθμίζει διάφορες λεπτομέρειες απαραίτητες για την εφαρμογή των παραπάνω, όπως για παράδειγμα εκφράσεις που να μην αναφέρονται σε κανένα συγκεκριμένο φύλο αναφερόμενες σε γονείς και συζύγους. 


Βέλγιο : Το 2003 έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που υποστήριξε το γάμο σε λεσβιακά και ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ιδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα ετερόφυλα πανδρεμένα ζευγάρια. 


Ισπανία: Γάμος, από Ιούλιο 2005 
Η τρίτη χώρα που ψήφισε την επέκταση όλων των δικαιωμάτων γάμου ώστε να καλύπτει και τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους πολίτες. Το μέτρο πρόσθεσε μια πρόταση στον Ισπανικό νόμο περί γάμου: Ο γάμος έχει τις ίδιες προϋποθέσεις και τα ίδια αποτελέσματα όταν το ζευγάρι είναι ομόφυλο ή ετερόφυλο. Συμπεριλαμβάνει ισότιμοδικαίωμα κοινής υιοθεσίας


Νορβηγία 
Γάμος ουδέτερος ως προς το φύλοΣτις 11 Ιουνίου 2008 η βουλή δέχτηκε οριστικά το νόμο για τον πολιτικό γάμο που δεν κάνει διάκριση φύλου κι έτσι άνοιξε την δυνατότητα πολιτικού γάμου σε συντρόφους του ίδιου φύλου, με όλα τα απορρέοντα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι τώρα η τέταρτη χώρα της Ευρώπης και η έκτη στον πλανήτη που προσφέρει πλήρη ισότητα στο οικογενειακό δίκαιο, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα κοινής αίτησης υιοθεσίας. Τα λεσβιακά ζευγάρια έχουν δικαίωμα τεχνητής γονιμοποίησης με έξοδα του κράτους. Πλήρη γονεϊκά δικαιώματα σε κοινή υιοθεσία και σε τεχνητή γονιμοποίηση. Η εκκλησία έχει το δικαίωμα (αλλά δεν είναι υποχρεωμένη) να ευλογεί τους γάμους. 


Δανία: Συμβόλαιο συμβίωσης (Registered Partnership) από το 1989, με τροποποίηση (Υιοθεσία των παιδιών της/του συντρόφου) το 1999
Η πρώτη χώρα που έδωσε σε αναγνωρισμένα ομόφυλα ζευγάρια, τα ίδια δικαιώματα με τον πολιτικό γάμο - μόνο που δεν το λέει γάμο, το λέει συμβόλαιο συμβίωσης.
Ο νόμος 
Act no.372 της 7ης Ιουνίου 1989 δίνει πλήρεις προστασίες, ευθύνες και τα προνόμια του γάμου. Δηλώνει ότι όλοι οι νόμοι που αναφέρονται σε γάμο και συζύγους ερμηνεύονται ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα εγγεγραμμένα ομόφυλα ζευγάρια.
Δεν επιτρέπεται γάμος σε εκκλησία, αλλά γίνονται θρησκευτικές ευλογίες.
Πλήρη ισότιμα δικαιώματα υιοθεσίας με νόμο Μαρτίου 2009.



Ισλανδία  
Πλήρη δικαιώματα γάμου, Ιούνιος 2006 ! - Αλλαγές στο καθεστώς της επιβεβαιωμένης συγκατοίκησης του 1996, για τη βελτίωση της νομικής κατάστασης των ομοφυλόφιλων, τώρα υποστηρίζουν πλήρη δικαιώματα υιοθεσίας και υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης και προσφέρουν πλήρη νόμιμα δικαιώματα γάμου. Οι ομόφυλοι συγκάτοικοι τώρα κερδίζουν επίσης το δικαίωμα να δηλώσουν τη συγκατοίκησή τους στις αρχές χωρίς την πλήρη επιβεβαίωση του γάμου, όπως τα ετερόφυλα ζευγάρια εδώ και χρόνια. Οι νέοι νόμοι ισχύουν απο την ημέρα Christopher Street Day, την 27η Ιουνίου 2006, που γιορτάστηκε στο Reykjavik. Να θυμίσουμε ότι η Ισλανδία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους. 


Βρετανία (Ηνωμένο Βασίλειο) αστικό συμβόλαιο συμβίωσης !  2005
Civil Partnership Act (2004) με ισχύ από 5 Δεκεμβρίου 2005
Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να δηλώνουν τη συντροφικότητά τους στο ληξιαρχείο, αποκτώντας έτσι τα 
δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πανδρεμένων ετερόφυλων ζευγαριών, όπως αποζημίωση ατυχημάτων, ασφάλεια ζωής, μετανάστευση, κληρονομιά, επίδομα συζύγου και τέκνου και εργασιακά προνόμια.


Ελβετία: Συμβόλαιο συμβίωσης, ισχύει από το 2004
Switzerland Registered Partnership , 2004 (10 June)
Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να κατοχυρώσουν τη σχέση τους, αποκτώντας τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια ως προς τη σύνταξη, την ασφάλιση και τη φορολογία. Ο νόμος δεν δίνει δικαίωμα γάμου, αλλαγής ονόματος, υιοθεσίας ή θεραπείες γονιμότητας. 



Λουξεμβούργο: Registered Cohabitation, 2004
(4946-12 May 2004)
Για όλα τα ζευγάρια που δεν θέλουν να παντρευτούν. Επίσημη δήλωση στο δημαρχείο/ληξιαρχείο ( 
officier d' έtat civil ) όπως και στον πολιτικό γάμο. Δεν συμπεριλαμβάνει γονεϊκά δικαιώματα, αλλά δίνει τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές ( couverture sociale ) και στα οικονομικά (φορολογία) όπως των συζύγων. Δικαιώματα φορολογία κληρονομιάς μετά από 3 χρόνια διάρκειας. 


Γαλλία: Registered Cohabitation, 1999
Civil Solidarity Pact Act ( PACS), 15.11.99, Law No.99-944,
οι σύντροφοι δεσμεύονται σε αμοιβαία υλική βοήθεια και μοιράζονται την ευθύνη για τα χρέη της οικογένειας υπογράφοντας το σχετικό σύμφωνο αμοιβαίας υποστήριξης στο τοπικό δικαστήριο. Η διάλυση επέρχεται με το θάνατο του συντρόφου ή τρείς μήνες μετά από σχετικό αίτημα ενός από τους συντρόφους. Ισχύει για κάθε ζευγάρι συγκατοικούντων συντρόφων, ανεξάρτητα από τα φύλα τους. Προσφέρει δικαιώματα κοντινότερου συγγενή, κληρονομιάς, .. κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινής φορολογίας μετά από τρία χρόνια συντροφικότητας. Διαθέσιμο και σε αλλοδαπούς. Δεν υποστηρίζει κοινή κηδεμονία, δεν δίνει δικαίωμα υιοθεσίας των παιδιών του συντρόφου ούτε κοινής υιοθεσίας άλλων παιδιών. 



Πορτογαλία Unregistered Cohabitation, από 15 Μαρτίου 2001
Leis de Uniones de Facto e de Economia Comum
Συντροφικά δικαιώματα "κοινής οικιακής οικονομίας" σε ζευγάρια του ίδιου φύλου και ετερόφυλα, που συμβιώνουν πάνω από δυο χρόνια. Συμπεριλαμβάνουν δικαιώματα στέγασης, κοντινότερου συγγενή, προνόμια κληρονομιάς, ιδιοκτησίας, κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακά, φορολογικά, οικονομικής κατάστασης, πρόνοιας. Τα δικαιώματα είναι πολύ περιορισμένα και δεν καλύπτουν τα περισσότερα απο τα προνόμια που συνδέονται με το γάμο. 



Γερμανία: Life Partnerships Act 2000.
Νόμος δια βίου συντροφικότητας 2000 (συμβόλαιο κοινής ζωής), επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 από το γερμανικό κοινοβούλιο και εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου του 2001.
Οι σύζυγοι θεωρούνται συγγενείς κι είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν η μια την άλλη και να μένουν μαζί. Μπορούν να αλλάξουν τα επώνυμά τους ή να προσθέσουν το 2ο και έχουν τα δικαιώματα κοντινότερου συγγενή, κληρονομιάς συζύγων, ακινήτων (ενοικιοστάσιο) και εκπτώσεων φόρου κληρονομιάς κι άρνησης κατάθεσης σε δικαστήριο ενάντια στη σύζυγο των παντρεμένων ζευγαριών. Επιτρέπει την κοινή κηδεμονία παιδιών που ο ένας σύζυγος είναι ήδη κηδεμόνας και επιτρέπει την υιοθεσία των παιδιών της/του συζύγου. Κοινή δυνατότητα σε ορισμένα προνόμια κοινωνικής ασφάλισης/πρόνοιας, σύνταξης, παρόμοια δικαιώματα στη στέγαση/ενοικίαση κατοικίας, προνόμια μετανάστευσης για αλλοδαπό σύντροφο. Οταν η συντροφικότητα διαλύεται με απόφαση δικαστηρίου, προβλέπεται η διατήρηση πιστωτικών υποχρεώσεων. Μόνο για ομόφυλα ζευγάρια. 



Αυστρία Civil partnership, 2009/2010
Νοε.09: Η κυβέρνηση συμφώνησε να νομιμοποιήσει τις αστικές ενώσεις για ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Ο νόμος θα ισχύσει απο 1η Ιαν.2010 αν περάσει απο τη βουλή. Δεν επιτρέπει στα ζευγάρια παιδοθεσία ούτε χρήση IVF και τεχνητής γονιμοποίησης. Τους δίνει δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης, κληρονομιάς και δικαστικά. 
Δεν δίνει ισότιμα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η υπουργός για γυνακεία θέματα Gabriele Heinisch-Hosek πίεζε για το ισότιμο δικαίωμα τελετών στα ληξιαρχεία όπως τα ετερόφυλα ζευγάρια, που δεν έγινε δεκτό.


Ιταλία 
Νομοπαρασκευαστική επιτροπή προετοιμάζει νομοσχέδιο για αστικό σύμφωνο συμβίωσης, που υποτίθεται ότι θα είναι περίπου σαν αυτό της Βρετανίας & θα καλύπτει όλα τα ζευγάρια που μπορούν να αποδείξουν ότι ήδη συμβιώνουν για κάποιο διάστημα. 



Περισσότερες πληροφορίες



1 σχόλιο: